Najbolja termalna pasta za graficku karticu GPU ?

Pregrevanje grafičke kartice zna da predstavlja veliki problem najčešće u letnjim danima. Pre nego što se pozabavimo temom koja termalna pasta je najbolja, da vas napomenem šta treba da uradite pre samog nanošenja paste. Da bi ste smanjili pregrevanje i samim tim produžili životni vek vaše grafičke morate za početak da je dobro očistite! Dakle već kada vadite vašu karticu iz računara zbog nanošenja nove paste uzmite nekorištenu šetku za farbanje i pažljivo očistite hladnjak i ventilator! Prilikom uklanjanja stare paste možete da koristite obični toalet papir ili finu microfiber krpu, zatim ukoliko imate etanol alkohol lagano prebrišite i hladnjak i sam GPU procesor(nije neophodno ali je preporučnjivo). Kada ste sve to uradili možete dodati termlnu pastu na GPU procesor. Za detanjan postupak pogledajte video dole!


Najbolja termalna pasta

Trenutno paste koje daju najbolje rezultate a dostupne su u gotovo svim PC prodajnim mestima su od prizvođača Artic naziv termane paste je MX-4 malo starije verzije su MX-3 i MX-2 ali gotovo podjednako dobre.
Podjednako dobra i kvalitetna termalna pasta je Artic Silver 5, ovo je odlična termalna pasta koja sadrži 99% srebra u sebi. Kao takva je konduktivna i morate biti veoma oprezni kada je budete nanosili.
Vredno je pomenuti još jednog proizvođača termalnih pasti a to je Cooler Master. Najbolja pasta iz njihove palete je Extreme Fusion X1.

Nemojte očekivati drastičan pad temperature nakon zamene termalne paste uglavnom je razlika u samo par stepeni, od 3°C -do 5°C najviše! Generalno razlika izmedju najbolje i najgore paste je 2-3°C u većini slučajeva!

Sve termalne paste bez obzira na proizvodjača mogu se primenjivati na svim procesorskim jedinicama: CPU, GPU, Chipset itd.

Dole na slici je uradjen benchmark termalnih pasti nanošenih na CPU, slika je preuzeta sa sajtaHardware Secrets



1 comments:

Kontakt

Name

Email *

Message *

Blogroll