Kako obrisati viruse?

Brisanje virusa pomoću antivirus programa



Danas oko 99% korisnika računara koristi antivirus zastitu.
Ukoliko dosta vremena provodite na iternetu tj. surfujete internetom bilo koja antivirus zaštita će vam dobro doći. Sigurno se pitate da li je moj antivirus dovoljno dobar? Uglavnom svi antivirus programi danas pružaju možemo reći zadovoljavajuću zaštitu od virusa ukoliko se redovno ažuriraju(update). Gotovo svi antivirus programi to rade automatski.
Od besplatnih antivirus programa ja bi vam preporučio Avast u kombinaciji sa Google Chrome  pretrazivačem. Ova kombinacija će vas upozoravati ukoliko posetite neki sumljivi sajt !
Navesćemo još neke besplatne AV :  Microsoft Security Essentials  -(odličan Free antivirus), AVG Anti-Virus, Comodo Antivirus, Avira AntiVir Personal, Panda Cloud Antivirus itd. Svi od ovih AV su porovereni i daju dobre rezulatate!
Za one koji hoće da imaju potpunu zaštitu od virusa preporučujem Kaspersky stim sto nije besplatan,  morate kupiti licencu koja vam vazi godinu dana.
Takodje veoma je važna upotreba  firewall-a da bi zaštita bila potpuna. Windows firewall je veoma dobar ali postoje i drugi. Jedan od boljih besplatnih firewall-a je ZoneAlarm Free Firewall !

Kako obrisati viruse?

Ako mislite da je vaš sistem zaražen virusom prvo što treba da uradite je da restartujete računar i kada počne da se pali pritišćite tipku F8 kada se pojavi meni uđite u "Safe Mode whit Networking" (obavezno je da imate uključenu internet konekciju). Kada ste pokrenuli Windows u Safe Mode pokrenite vaš antivirus program i uradite update. Zatim manuelno skenirajte sistem vasim antivirus programom i tako pokušajte da otklonite viruse, ali šanse da ćete izbrisati sve viruse i nisu tako velike ako ih je taj antivirus propustio( u svakom slucaju pokušajte )!
Ako smatrate da niste uspeli da uklonite viruse AV programom, u tom slučaju vam preporučujemo da instalirate "dopunu" vašem AV a to je program  Malwarebytes .Ovo je takodje besplatan anti malware program koji uklanja sve viruse ,trojance, crve i drugu gamad! Poseduje veoma jednostavan interfejs i samim tim je odlican za prosečne korisnike! Koristite ga isto kao AV program: prilikom paljenja računara pritišćite tipku F8 kada se pojavi meni uđete u "Safe Mode whit Networking" ! Kada se pokrene Windows pokrenite program nakon čega će automatski da update-uje na najnoviju verziju programa. Kada se program update-uje izaberite Scan Now ! Ovaj proces može da potraje i do 1 sat, sve zavisi od zauzeća HD-a i brzine vašeg računara. Kada se završi skeniranje svi virusi koji su pronađeni biće smešteni u karantin, sve što treba je da kliknete na Remove Selected! Kada se izabrani virusi obrišu automatski će vam izaći da restartujete računar. Nakon restarta pustite da vam se Windows normalno pokrene i počnite da koristite vaš računar bez virusa na njemu.

Ovde možete preuzeti Malwarebytes program samo izaberite FREE VERSION DOWNLOAD!


1 comments:

  1. Anonymous10:58

    Kada ujutru upalim racunar nekoliko minuta mi izbacuje My Computer..znaci nmg nista da kucam samo izlijece My Computer.... Pomoc?

    ReplyDelete

Kontakt

Name

Email *

Message *

Blogroll