Kako ubrzati rad racunara?

  Kako ubrzati spor racunar?


1.Prvo i osnovno pravilo koje vodi do ubrzanja rada vašeg PC-a je dodavanje RAM memorije.
 Ukoliko niste sigurni koliko imate memorije na računaru, uradite sledeće: idite na ikonicu My/ Computer pa Properties i kada se otvori prozor videćete koliko vaš sistem ima RAM memorije. Kako da znate da li vašem računaru fali RAM memorija?  Jednostavno pokrenite vaš pretraživač i pokrenite nekoliko stranica, ako vidite da računar usporava, blokira to je siguran znak da vašem sistemu treba još RAM-a. Pritisnite istovremeno sledeće tipke na tastaturi: Windows XP : Ctrl+Alt+Delete, Windows 7 : Ctrl+Shift+Esc tada će vam se otvoriti prozor Windows Task Manager , kliknite na Performance i tu možete videti utrošak RAM memorije.To proverite ukoliko vam računar blokira ili nešto slično da vidite da li je uzrok tome nedovoljna količina RAM memorije ili je problem nešto drugo? Danas RAM memorija je jeftina i ova investicija će znatno povećati performanse vašeg PC-a.
2. Skenirajte vaš računar sa antivirus programom , budite sigurni da nemate viruse i ostale štetne fajlove opširnije o tome na  ovoj temi.
3.Koristite Disk Defragmenter ukoliko često intalirate programe, brišete, kopirate .Ovaj program će vam složiti sve fajlove i samim tim imaćete brži pristup(ovo se odnosi prvenstveno za korisnike XP operativnog sistema).
4.Koristite Disk Cleanup da očistite sve nepotrebne fajlove sa PC-a ili sa programom CCleaner .Time ćete obrisati istoriju pretraživača i nagomilane "temp" fajlove , opširnije o tome na  ovoj temi.
5.Obrišite sve iz Recycle Bin time ćete osloboditi HD memoriju.
6.Obrišite sve programe koje ne koristite u Control Panel/Add or Remove Programs .
7.Smanjite broj servisa koji vam nisu potrebni a zauzimaju vam resurse procesora i ram memorije . Za Windows XP idite na Start/Run i tu kucate komandu msconfig kliknite OK pa idite na opciju Services tu štiklirajte(čekirajte) Hide all Microsoft Services pa zatim odštiklirajte sve servise koji vam ne trebaju (Guglajte ako neznate koji servis čemu služi) pa idite na Apply .Zatim kliknite na Startup i tu takođe odštiklirajte sve nepotrebne programe koji vam se uključuju prilikom podizanja sistema i time ga usporavaju , pa Apply pa OK. Zatim zatvorite prozor , nakon toga izaćiće vam prozor sa opcijom da restartujete računar kliknite na Restart i nakon ponovnog pokretanja trebalo bi da osetite bolje performanse vašeg PC-a.
Za Windows 7 : Kliknite na Start pa dole u polje za pretragu kucajte takođe msconfig sledite podešavanja kao gore za XP.
8.Očistite računar od prašine! Veoma je bitno da to uradite bar jednom godišnje. Ukoliko se prašina i paučina nagomilaju na ventilatorima i hladnjacima na procesoru, grafičkoj kartici i napajanju, može dovesti do sporijeg rada računara, blokiranja sistema i iznenadnog gašenja! Zato održavajte vaš računar čistim! Ovaj savet se odnosi kako za desktop tako i za laptop računare!

2 comments:

  1. Kada udjem u task manager kod ''CPU Usage'' mi je kod 100% i prodje sekunda spusti se do 12%,9%.Imam problem i sa explorer-om neki put prestane da radi,a neki put se prekine proces pa moram da restartujem laptop.Neki put se desi da mi zakoci i da mogu samo da restartujem racunar,ali i kad sam na firefox brovseru zakoci pa mi se pojavi da flash player je prestao da radi tako nesto.

    ReplyDelete
  2. Anonymous23:33

    Evo korisnog videa o ubrzanju racunara:
    https://www.youtube.com/watch?v=L7CvQE4FQ2g

    ReplyDelete

Kontakt

Name

Email *

Message *

Blogroll