Grafička kartica


Grafička kartica je komponenta koja nam prikazuje vizuelne podatke tj. sliku na monitoru.
Sastoji se od GPU(grafičke procesorske jedinice) i video memorije.
Video memorija na današnjim karticama je uglavnom od 256 MB do 4GB, isključivo slot PCI-Express x16.
Ovo je sigurno najprodavanija računarska komponenta u odnosu na ostale , jer mnogi od nas koji bi hteli da igraju najnovije igrice, da gledaju HD filmove itd. jednostavno moraju nadograditi svoj sistem jačom grafičkom.
Ako niste sigurni koju grafičku karticu ima vaš računar i ako želite da vidite sve podatke vezane za nju to možete uraditi tako sto kliknete na Start i u polje za pretragu kucajte (za XP kliknite Run...) komandu dxdiag
i kliknite OK! Ovom "prečicom" otvarate DirectX Diagnostic Tool koji vam pokazuje bukvalno sve komponente vezane za vaš računar. U meniju gore kliknite na Display i znaćete sve o vašoj grafičkoj.


Zamena Grafičke kartice


Ukoliko se odlučite da zamenite vašu staru grafičku karticu novijom, morate da znate koja nam je  matična ploča pa na osnovu njenih podataka tražite odgovarajuću grafičku. To je najbolje proveriti na zvaničnom sajtu proizvođača matične ploče gde možete da vidite koji je slot podržava AGP (stari model) ili PCI-E. Povedite računa da prilikom nadogadnje na jaču grafičku kartu morate imati odgovarajuće napajanje(Napojna jedinica), jer bolje i jače grafičke kartice imaju dodatno napajanje za razliku od slabijih kojima nije potrebno. Na slici dole kao primer možete da vidite nVidia gtx480 i ova kartica ima dva ulaza, jedan 6-pin i drugi 8-pin.
Ukoliko nadjete ovakav konektor sa strane na vašoj kartici, znajte da vam treba i kabal na napajanju koji izgleda ovako.


Kada se raspitate i sve dobro proverite u vezi kompatibilnosti i budete 100% sigurni da odgovara vašem računaru , možete je kupiti! Danas uz malo "guglanja" svako može da sazna apsolutno sve što je potrebno da bi se promenila grafička i šanse da ćete pogrešiti su minimalne.

Obratite pažnju koje vam je snage napojna jedinica jer grafičke karte su malo veći potrošači el. energije.

Kada ste izvadili sve kablove iz kućišta , skinuli panel sa strane i zamenili staru kartu novom , sve što je ostalo je da sve kablove vratite gde su bili i upalite računar. Nakon pokretanja sistema ubacite CD koji ste dobili uz grafičku , instalirajte drajver i to je sve!
Da vam ja to ne bi detaljno objašnjavao a i malo je teže sve to rečima objasniti , jednostavno pogledajte ovaj video:




12 comments:

  1. Imam pitanje.
    Kupio sam laptop sa dve graficke ,kako sada da preacin na drugu graficku?
    Ako mi mozete objasninti
    Hvala unapred

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pozz eXstrem, u vaš laptop je dodata grafička kartica. Jedna je interna grafika tj. čipset, većinom Intel a druga je naknadno ugradjena može biti AMD ili nVidia i to vam je sada primarna grafička kartica. Znači slično kao kod desktop računara. Jedini način da prebacite na integrisanu g. karticu je da izvadite tu koja je udačena, al to već gubi smisao raditi jer ta što je ubačena u PCI Express slot je mnogo jača i bolja od integrisane, nepojmivo zar ne? Evo vam link da vidite kako izgleda jedna laptop grafička kartica, pozz http://goo.gl/h44v9R

      Delete
  2. meni sada radi integrisana zanima me kako da prebacim na zasebnu ona je puno jaca

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kada pokrenete nešto zahtevnije npr. video igricu tada vam se automatki uključuje grafička kartica. Idite u Device Manager i kliknite na Display adapters i tu će vam pisati koja je grafička u pitanju i kliknite na Properties da vidite dali radi i koji drajver ima. Nema potrebe da brinete ako ste i dalje u nedoumici kontaktirajte prodavca laptopa za dodatna pitanja. Pozdrav!

      Delete
  3. Hvala vam dosta ste mi pomogli.
    pitao sam jos par ljudi i kazu da istovremeno rade obe graficke kad sam na netu radi slabija cim pokrenem nesto jace radi i jaca graficka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nema na čemu :) , važno je da ste rešili problem. Pozz

      Delete
  4. Anonymous05:20

    Pozdrav,imam problema sa grafickom karticom na laptopu,pregreva se. Laptop je Lenovo G550 20023 model,graficka kartica je Nvidia GeForce G210m. Hteo bih da pitam da li bi ciscenje i nanosenje nove paste pomoglo i nevezano za moju graficku da li bi ja mogao da kupim novu,zato sto je laptop star 4,5 godina vec pa da li uopste ima takvih grafickih u prodaji. Unapred zahvalan

    ReplyDelete
  5. Imam jedno važno pitanje. Imam laptop Compaq Presario CQ56, a problem je u belom ekranu na laptopu. Kada ga uključim eran na njemu je potpuno beo. Na eksternom monitoru je normalna slika (juče ni tu nije bilo slike, monitor se ponaša kao da je povezan na računar a nema signala, a danas se ponovo pojavila). Slika na ekranu laptopa se tek pojai kada pokrenem video igricu (npr. Far Cry) i ostavim da malo stoji. Pošto su video igre zahtevnije od na primer ofisa ili internet pretraživača znam da on pusti više struje i iz toga kontam kao da se on osušio usled nedovoljnog korišćenja i opterećenja. Da li neko zna glavni razlog ovoga problema sa slikom? Unapred hvala :)

    ReplyDelete
  6. Izvinite da mi je moguce zameniti integrisanu graficku Sa obicnom posto mi integrisana smeta jer ne mogu igrati neke igrice

    ReplyDelete
  7. Da li kompijuter može prepoznati više od 4 gb memorije ako ima integrisanu grafičku, i da li procesor u istom slučaju može imati više od 32 bit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Odnosno da li procesor u opšte u tom slučaju može imati 64 bit-a

      Delete
  8. Anonymous13:37

    dobar dan imam jedan problem koji ne znam kako da rijesim.naime u kompu sam stavio staru graficku od 512mb i ona radi super ali kad stavim r9 380 nece da radi.graficka je 100% ispravna radi mi na drugom kompu takodje sam probao i r9 280x ni ona nece napajanje je od termaltake 650 i provjereno radi.upali se komp vrti ventilator na grafickoj ali crn ekran probao sam i bios i sjos poneke stvari i nece.ne znam sta vise da radim osim da kupim novu plocu pa da probam.hvala

    ReplyDelete

Kontakt

Name

Email *

Message *

Blogroll