Matična ploca


Pregled


Matična ploča (Motherboard) je glavna komponenta ,kao sto joj i samo ime kaže.
Bukvalno sve funcioniše preko matične ploče i napon i frkvencija. Većina današnjih matičnih ploča su AT i ATX dizajna i izgledaju kao ova na slici:

Kao sto možete da vidite, sadrži mnoštvo raznih konektora i slotova.Matična na slici je nešto novije generacije ili bolje rečeno prelaz iz stare u noviju generaciju, jer sadrži FDD connector za flopi disk i IDE/PATA connector za stariju vrstu hard diskova i cd-rom-a .Dok su SATA connector-i za noviju vrstu HD i cd-rom-a. Na ovoj ploči takođe možemo da vidimo i PCI Express x16 slot , to je slot za noviju grafičku kartu(GPU), dok je oznaka za stari slot AGP. Od napajanja idu dva konektora 24-pin i 4- pin CPU connector , a mesto na slici koje je označeno kao CPU socket je utičnica za procesor. Ova ploča ima dual memori slotove za ram memoriju u koje mogu da stanu 2x2 memoriske pločice DDR2.

Zamena matične ploče:




Zamena CMOS baterije na matičnoj ploči:


CMOS baterija na svim računarima je ista a oznaka je : CR2032 3v! (na laptop-u CR2016)
Sve što je potrebno da uradite kod zamene baterije je da izvadite napojni kabal iz kućišta ili ako imate prekidač na napajanju onda ne vadite kabal jednostavno isključite napajanje , otvorite kućište, pogledate gde vam se nalazi baterija na m. ploči izvadite staru i stavite novu onako kako vam je stajala stara baterija . Nemojte da je stavite naopačke zbog polova +,-, !!!
Posle toga upalite računar namestite vreme i datum i to je to!
Za detaljno objašnjenje pogledajte video:






0 comments:

Post a Comment

Kontakt

Name

Email *

Message *

Blogroll