CPU Overclock


"CPU Overclock" je eng. rec koja se moze prevesti kao: "povecanje radnog takta procesora".
Noviji racunari imaju mnogo "mesta za igru" po pitanju overkloka dok je situacija sa starijim racunarima nesto drugacija.
Ukoliko ste vlasnik starog racunara i zelite da mu ubrzate rad overklokom možete odmah da zaboravite na to jer i ako imate mogucnost overkloka na m. ploci tj. u BIOS-u necete osetiti znacajnu razliku u performansama posle overkloka. Ali dobicete pregrevanje CPU-a i maticne ploce!

Overclocking

Da bi ste uradili overklok morate da uđete u BIOS podesavanja i da pronadjete podesavanje napona i frekvencije FSB procesora-CPU (frekvenciju povecavate pomocu tipke + ). Ukoliko povecate frekvenciju morate da povecate i napon V procesora da bi rad bio stabilniji. Najveci problem kod overkloka je pregrevanje i morate da promenite hladnjak na CPU i stavite veci a pozeljno je i da samo kuciste bude dobro provetreno.
Ako zelite da uspesno overklokujete racunar morate da imate veoma kvalitetnu maticnu plocu koja podrzava "overclocking" i odlicnu RAM memoriju takodje.
Kao sto sam vec gore rekao, overklok moze da se radi samo na novijim generacijama racunara i tu se moze postici znacajan uspeh po pitanju brzeg rada ali samo pod uslovom da radite za NASA pa vam treba za "neke programe".
Sigurno da ima neko kome je ovo zabavno i voli da oveklokuje CPU ali za prosecnog korisnika ovo je nepotrebno jer nećete ubrzasti toliko CPU da mozete da kazete:" EXTRA a ja mislio da kupim nov racunar" :).

Ako ipak zelite da probate da overklokujete pogledajte ovaj video:


0 comments:

Post a Comment

Kontakt

Name

Email *

Message *

Blogroll