RAM memorija


RAM na engl. Random Access Memory služi za skladištenje svih programa, aplikacija , i servisa koje mi
pokrenemo od momenta paljenja računara. Ova vrsta memorije ne služi za stalno skladištenje podataka kao sto je slučaj sa hard diskom, nego samo za memorsanje podataka u trenutku rada. Ukoliko bi u toku rada na nekom programu ili igranja neke igrice, koje koriste RAM memoriju nestalo električne energije , po ponovnom paljenju računara morali bi da krećete iz početka jer ova memorija ne čuva podatke. RAM ja komponenta koja se najčesće menja u računaru, uglavnom sa radi o nadogradnji na drugi, jači memoriski modul(pločicu). Važno je spomenuti da je   veoma bitno imati što više memorije, pogotovo ako koristite  zahtevne programe kao što su Photoshop ili programi za obradu videa koji prosto "jedu" RAM.


Zamena RAM-a


RAM je veoma lako zameniti , ali pre svega morate znati koju memoriju koristi vaš sistem : DDR1, DDR2 ili DDR3.
Kada kupujete ram morate da znate koju MB(Matičnu Ploču) ima vaš računar. Na osnovu matične znaćete koje brzine rama podržava. Da bi ste to saznali najlakši način vam je da ukucate pun naziv vaše ploče u pretraživač npr. Google i odete na sajt proizvođača MB. Tu možete pogledati koje brzine podržava, primera radi od 800 MHz do 1333 MHz i tako da znate kada budete kupovali da ne pogrešite!
Kada isključite računar, ubacite RAM stik u slot i proverite da li dobro uklopljeno. Kod zamene ram-a nemate potrebe da bilo šta instalirate ili podešavate !

  Da vam nebi objašnjavao postupak menjanja RAM-a jednostavno pogledajte ovaj video:

0 comments:

Post a Comment

Kontakt

Name

Email *

Message *

Blogroll