Brisanje virusa sa računara pomoću programa ComboFix

Kako obrisati viruse sa ComboFix programom?

Samo da vas napomenem da ovo radite na sopstvenu odgovornost!
ComboFix je jedan od najboljih programa za uklanjanje virusa sa Windows operativnih sistema ali može isto tako da bude poguban za sistem ukoliko se ne pridržavate uputstva, zato oprez! Prvo i osnovno pravilo koje morate da uradite da bi čišćenje proteklo kako treba i bez problema je da pokrenete sistem preko Safe Mode. Za vas koji ne znate kako da udjete u safe mode sledi odjašnjenje. 
Ako ste već upalili vaš računar restartujte ga ili ako je ugašen upalite ga, čim računar počne da se pali pritišćite neprestano(što brže) tipku F8 dok vam se ne pojavi prozor kao na slici dole
a zatim kliknite na tipku strelicu ka dole na tastaturi i stanite na Safe Mode with Networking i zatim kliknite na Enter. Sačekajte nekoliko sekundi da vam se učita Windows. Ikonice će vam biti uvećane ali to je sasvim normalno. Sledeće što treba da uradite je da idete na ovaj link i kliknite na Download Now. Kada se preuzimanje programa završi, nađite mesto gde vam je ComboFix sačuvan (obično je to u Download folderu). Ako vam je pokrenut pretraživač možete da ga zatvorite. Kliknite 2x na ComboFix i ako vas pita(obično na engeskom jeziku) da li zelite da uradite Update kliknite na OK. I ako vam izbaci još dva upozorenja kliknite takođe na OK i pustite program da automatski skenira vaš računar. Skeniranje obično traje oko 10 minuta ali ako je računar teže inficiran virusima može da traje i malo duže. Kada se završi skeniranje moguće je da ComboFix restartuje računar automatki (ukoliko sistem nije teže inficiran moguće je i da ga ne restartuje) ali ukoliko ga restatuje, ne dirajte ništa i pustite program da vam završi skeniranje, kada to uradi automatki će vam izbaciti log file(izveštaj), koji je sačuvan na sistemskoj particiji (obično je to Lokal Disk C: particija) tu će vam pisati šta je ComboFix sve uradio. 
Samo da vas napomenem da ovo radite na sopstvenu odgovornost!
Ovaj program možete da skinete i pre nego što uđete u Safe Mode ili da ga sačuvate na USB ili CD/DVD samo je bitno da skeniranje bude OBAVEZNO u Safe Mode whit Networking i naravno da update-ujete program pre skeniranja! Takodje ako vam se desi da ne možete da pokrenete Windows, moguće je da su virusi u pitanju, pokušajte da udjite u Safe Mode whit Networking i skenirajte računar sa programom ComboFix.

Nakon skeniranja sa ComboFix programom poželjno je da skenirate vaš računar sa Malwarebytes odličnim antimalver programom. 

0 comments:

Post a Comment

Kontakt

Name

Email *

Message *

Blogroll