Losi sektori na hard disku?




Loši sektori na hard disku?


Najčešći uzrok kvara hard diska su loši sektori!

Kako nastaju loši sektori?

-loše rukovanje računarom(nasilno gašenje)
-učestali nestanci električne energije(što je kod nas veoma često :)
-virusi
-velika temperatura
-dotrajalost samog hard diska



Loši sektori mogu biti mehanički i logički! Mehanički nastaju tako sto glava(Actuator Head) dotakne površinu ploče(Platler) i samim tim je ošteti! Ti sektori se ne mogu popraviti i takav hard disk treba odmah zameniti!
Logički loši sektori se mogu popraviti pomoću nekih programa kao sto su "HDD Regenerator" i na primer "HDAT2"   ali ni oni vam u nekim slučajevima neće moći popraviti sve loše sektore ali vredi pokušati (ako ne znate kako se koriste ovi programi potražite na YouTube video tutorijale o ovim programima)!
U svakom slučaju ukoliko imate loše sektore na HD najbolje bi bilo da uradite "Back Up" svih važnih podataka koje imate na HD . Podatke možete narezati na (DVD, CD) ili preneti na drugi ispavan HD!
 

Ukoliko niste sigurni da li vaš HD ima loše sektore postoji dosta programa koji vam to mogu potvrditi.
Ja ću vam navesti nekoliko proverenih programa tog tipa :   "HD Sentinel" , "HD Tune" i "CrystalDiskInfo" .
Jednostavnom instalacijom jednog od ovih programa mozete utvrditi u kakvom je stanju vaš HD , samo idite na opciju S.M.A.R.T.  i tu mozete pogledati koliko imate loših sektora.
Pogledajte kolonu u kojoj piše sledeće : "Reallocated Sectors Count" ukoliko u ovoj koloni imate prijavljene loše sektore to znači da su premešteni u deo diska koji je namenjen za to.Ova vrsta loših sektora se ne može popraviti !
Zatim pogledajte kolonu : "Current Pending Sector Count" ukoliko ovde imate loše sektore moguće je da su nastali usled pada sistema, napona ili virusa i ovi sektori se u većem broju slučaja mogu regenerisati tj. popraviti!
Veoma je važno u koliko imate loše sektore da pomoću nekih od programa koje sam naveo pratite dalje stanje HD ,ukoliko primetite dalji porast loših sektora ODMAH  radite BACK UP!!!
Ako je broj loših sektora isti i ne menja se duži period , onda nemate veći razlog za zabrinutost osim što morate da nastavite da pratite stanje vašeg HD bar jednom sedmično!






Takođe još jedna od važnih stvari vezano za HD koju treba spomenuti je temperatura.
Pregrejan HD može da dovede do stvaranja loših sektora na površini "ploče".
Da bi sprečili zagrevanje najbolje je napraviti dobar protok vazduha kroz kućište računara.
To možete uraditi tako što postavite jedan kuler (od 80mm,100mm,120mm, ili neke druge dimenzije što opet zavisi od samog kučišta tj.dimenzija koje podržava) ispred HD na prednju stranu da ubacuje svež vazduh a još bitnije je da imate jedan kuler(ventilator) na zadnjoj strani kućišta da izbacuje zagrejani vazduh napolje.Ovaj savet važi za sve one koje imaju lošije opremljena kućišta i sa sigurnošću vam mogu reći da ovim "ulaganjem" štitite ne samo HD nego i sve ostale komponente u računaru!
Zaboravio sam da napomenem da je temperatura preko 50 stepeni opasna za HD, maksimalna temperatura u letnjem periodu bi trebala da bude oko 45 stepeni , sve ispod ove temp. je savršeno i nemate razloga za brigu.
Svi gore navedeni programi za HD dijagnostiku će vam pokazati temperaturu!

Ukoliko želite da saznate na koji način da produžite vek trajanja HD i smanjite pojavu loših sektora kliknite  OVDE!


Uglavnom savetujem svima da čim primete pojavu loših sektora na HD da odmah sačuvaju sve važne podatke na drugi medii , jer čim počnu da se pojavljuju kad tad će doći do potpune obustave rada HD i gubitka svih podataka na njemu!

                                                                                     




0 comments:

Post a Comment

Kontakt

Name

Email *

Message *

Blogroll