Kako ocistiti racunar?

  Ciscenje racunara od "temp" i "istorije"

Kao što sam naslov ove teme kaže, govoriću vam  na koji način možemo očistiti računar od nepotrebnih podataka koji nam zauzimaju memoriju hard diska i samim tim usporavaju rad računara.
Postoji nekoliko komandi koje se mogu kucati : Windows XP - idite na ; Start/ run pa kucajte  %temp%  pa kliknite na OK. Kada vam se pojavi prozor sa raznim folderima , ikonicama i .tmp fajlovima slobodno sve izbrišite! Korisnici Windows Vista i Windows 7 neka urade ovo isto samo sto će ići na start pa u polje za pretragu kucati   %temp%.
Postoji još jedna korisna komanda koju možete ukucati :  prefetch ovo ukucate u isto polje gde ste kucali %temp% komandu i takodje sve izbrišite.

Ovo je bio manuelan način čišćenja računara koji daje dobre rezultate po pitanju bržeg rada .

Sada ću vam navesti automatski način "čisćenja" računara pomoću jednog od najpopularnih programa danas namenjen "čisćenju" a to je CCleaner . Gore vam nisam naveo kako da očistite istoriju manuelno jer sve zavisi od pretraživača koji koristite i da ne bi sad za svaki  posebno objašnjavao ovaj program to sve radi automatski!

CCleaner


Instalacija je veoma jednostavna , kao i kod drugih programa i jednostavan je za korištenje! Veoma je važno napomenuti da je program mali i da zauzima jako malo resursa(CPU, Ram Memory) gotovo nikako!
Ovaj program će vam očistiti apsolutno svo smeće na računaru .Ako ga budete koristili nema potrebe da kucate gore navedene komande tipa (%temp%, prefetch). Kada pokrenete program pojaviće vam se prozor kao na slici gore! Sve je automatski podešeno, nema potrebe da bilo šta čekitate(štiklirate)! Kliknite dole na Analyse pa kada analizira do kraja kliknite na Run Cleaner i to je sve!
Takodje treba uraditi i čišćenje Registry baze , samo ponovite gore navedeni postupak!


Ciscenje pretrazivaca

Ako provodite dosta vremena na internetu, veoma je bitno da očistite pretraživač od raznih reklamnih dodataka koje ste pokupili na internetu reč je o (ask, babylon, ili neki drugi search engine i slično).
Provereno najbolji program koji će vam vratiti vaš pretraživač takoreći na fabričko stanje je: AdwCleaner  

Posle instalacije kliknite na Scan i nakon skeniranja kliknite na Cleaning pa kada završi OK, nakon toga tražiće od vas da restartujete računar, kliknite na OK.
Sve što pronadje će automatski biti čekirano i nema potrebe da brinete da će vam izbrisati nešto bitno s računara.

Ukoliko niste nikada čistili vaš računar i uradite tj. primenite gore navedene komande ili programe sigurno ćete osetiti razliku i vaš računar će brže i lakše raditi!

Ciscenje racunara od prasine?


Prašina može da predstavlja veliki problem za pravilan rad vašeg računara. Može da dođe do pregrevanja komponenti usled taloženja prašine i samim tim da "sprži" računar! Potrebno je bar jednom godišnje detaljno očistiti kućište a i monitor po potrebi!
Najbolji i najefikasniji način čišćenja je kompresovanim vazduhom. Danas postoje boce u obliku spreja sa kompresovanim vazduhom namenjene baš za ovu svrhu. Pošto sigurno većina vas nema kompresor koji je sigurno najbolje rešenje , možete da kupite jednan od ovih sprejeva u gotovo svim PC prodajnim centrima.
Ukoliko nemate ni jednu od ove dve opcije možete računar očistiti pomoću obične četke za farbanje i snage vaših pluća (pazite da ne udišete prašinu). Samo da napomenem da koristite veoma finu četku (nemojte neku grubu). Četkom čistite samo ventilatore i hladnjake, znači samo mesta na kojima se nakupio dosta prašine koju ne možete da ispirite (ne koristite četku na osetljivim komponenetama kao sto su grafička katica i matična ploča!)

Pogledajte na videu dole koliko se prašine može nakupiti unutar kućišta!




2 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Anonymous23:54

    odlični savjeti

    ( usput, kako sam novi u ovim vodama, dobro bi mi doslo vase misljenje, a zauzvrat biste, nadam se, pronasli nesto korisno http://pcrecepti.blogspot.ba/ . )

    ReplyDelete

Kontakt

Name

Email *

Message *

Blogroll