Pad sistema

Popravka BSOD-a 0x000000ED


Sigurno ste bili u situaciji ili ćete biti pre ili kasnije da kada sednete ispred vašeg računara i pritisnete POWER dugme i sve lepo počne da radi kad se odjednom pojavi plavi ekran(BSOD) sa ispisanim tekstom na engleskom jeziku , nešto ovako (kliknite na sliku da je uvećate):



U koliko vam se pojavi baš ova slika znajte da vam je "pao sistem"i da treba popraviti MBR(master boot record)!
Pad sistema može izazvati više razloga kao što su: -virusi, oštećena registry baza, loša ram memorija ,drajveri, loš hard disk itd!
Mi ćemo se kocentrisati na popravak MBR-a , BSOD-a kao na slici.
Sve što vam je potrebno je instalacioni CD ili DVD ili butabilan USB kopije Windows-a. Ukoliko nemate jedan od njih možete sami napraviti jedan , postoji puno tutorijala na tu temu koje možete pronaći pretragom na Google.com
Kada preuzmete Windows kucajte u pretraživač: "kako napraviti butabilan cd/dvd ili usb windows xp/Vista/7" u zavisnosti koji Windows koristite...

1.Restartujte računar!
2.Uđite u Boot Menu pritiskajući tipke /F12/F8/F2(sve zavisi koji BIOS imate) kada pronadjete Boot Menu kao na slici dole ili njemu sličan , ubacite windows CD/DVD u cd/dvd-rom i sa tipkom na tastaturi (strelica na dole) izaberite CD-ROM Drive kao što je na slici prikazano i pritisnite Enter!

Za Windows XP: Kada vam se pojavi ova slika dole, pritisnite bilo koje dugme npr. Enter.

Windows 7 ili Vista: Pojaviće vam se ovaj ekran, kliknite na "Repair your computer"

                                                                                  
Za Windows XP: pritisnite R na tastaturi.

Za korisnike Windows 7 i Viste pojaviće se ovaj prozop dole, idite na Next >

Kada vam se pojavi slika dole kliknite na Startup Repair



Za korisnike XP-a pojaviće se prozor(slika) dole, u komandnu tablu kucajte sledeće: FIXMBR pa pritisnite Enter,
pitaće vas na engleskom jeziku da li zelite da nastavite , pritisnite tipku Y (Yes/Da) i pritisnite Enter! Zatim kucate : FIXBOOT pa pritinite Enter. Posle ovoga kucajte : CHKDSK /R (razmak između K i / kose crte) pa pritisnite Enter! Ovo će malo da potraje sve zavisi od veličine i stanja hard diska! Kada završi i dodje do 100% , izvadite CD iz rom-a i kucajte komandu EXIT pa Enter. Posle restarta bi trebalo da ste uspešno oporavili vaš sistem.


Windows 7 i Vista : ukoliko niste uspeli automatski oporaviti sistem , možete probati koristeći kontrolnu tablu kao kod windows-a xp .Pogledajte sliku dole:

Kliknite na "Command Prompt" a zatim kucajte: bootrec /fixmbr pa pritisnite Enter  i   bootrec /fixboot pa Enter.

Nadam se da su vam ovi saveti bili od pomoći.


  

14 comments:

  1. cini mi se da nece stoji na 50%...

    ReplyDelete
  2. Ima na laptopu win 7 home premijum 64bit kad sam ga juce upalio otvotvori mi nesto u crnoj pozadini kao problem neki status:0xc00000e9 sta da radim ? hvala unapred

    ReplyDelete
    Replies
    1. dali bi mozda problem bio resen da dignem novi win 7?

      Delete
    2. Najbolje bi bilo da instalirate novi Windows, naravno ukoliko ste dobili orginalni instalacioni DVD uz laptop. Ukoliko se isti problem bude ponavljao moguće da je hard disk pri kraju. Ili ako imate instalacioni Windows DVD da probate Startup Repair, kao sto je objašnjeno gore u postu i ako uspete da popravite sistem na taj način proverite stanje vašeg hard diska npr. pomoću programa CrystalDiskInfo da vidite ima li loših sektora na njemu.

      Delete
    3. Anonymous21:40

      Pogledaj da nisi brisao ili da ti nije neki virus obrisao hardver iz sistema pa ti zato dolazi,znam jednog sto je obriso system32 kad je kreno upaliti pisalo mu je da mu nesto nedostaje,neki fajl slican otom sto si napisao tsko da probaj nekako vidjet mozda ti je stvarno obrisano ko ce ga znat

      Delete
  3. Anonymous23:15

    meni je neki disk accured tako nesto problem i ja sam pokusao da idem na start up repair ali pojavio mi se error u kojem pise da je problem do hard-a C:

    ReplyDelete
  4. Danes01:53

    Pozdrav. Upalio sam laptop i vjerujem da je pao sistem, jer mi je prijatelj to i potvrdio. Crna pozadina sa logom laptopa i ponudjene opcije f1, f2, f11 i f12 ali ni jedna tipka izgleda da ne registruje kada pritisnem. Je l neko zna o cemu je rijec i kako bi to najlakse mogao da rijesim ja licno? Hvala

    ReplyDelete
  5. Kada upalim lap-top samo se pojavi crni ekran i u gornejm lijevom uglu treperi bijela crtica.Sta da uradim?Hvala.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous20:00

      Pa to je ova tema,pad sistema.Mozete videti ovde sve sto vam treba

      Delete
  6. Anonymous02:17

    Ja kada palim računar uopšte neće monitor da se upali. Pojavila ta slika prva i od tada neće monitor da se pali. Šta bi moglo biti?

    ReplyDelete
  7. Meni je drugi problem, kad upalim komp krene ucitavanje dodje do kraja umesto da pokaze logo od windowsa, pokaze crn ekran sa crticom i restartuje se a onda opet ucitava i opet crni ekran sa crticom i sve tako u krug radi.

    ReplyDelete
  8. Anonymous10:41

    Upalim racunar,ekran crn i racunar samo pisti.Sta da radim?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous21:43

      Vadi napojnu i upali ako nije to mijenja slotove rama graficka i CPU nisu 100%

      Delete
  9. Anonymous09:19

    Nestalo mi je struje i samo imam ekran sa kursorom nista vise, zna li neko jel to pad sistema ?

    ReplyDelete

Kontakt

Name

Email *

Message *

Blogroll